In het Flexisporten programma wordt er een combinatie gemaakt van verschillende sportdisciplines waarvan de basis elementen overeenkomen. De sporten die het meeste voorkomen binnen het Flexisporten programma staan hieronder beschreven.

Synchroonzwemmen

Synchroonzwemmen is een sport die in het water wordt uitgevoerd. De sport wordt ook wel “kunstzwemmen” of “waterballet” genoemd, vooral vanwege de overeenkomsten met ballet. Het is een sierlijke, maar zware sport. Men moet niet alleen de vier zwemslagen (vrije slag, vlinderslag, rugslag en schoolslag) beheersen, maar ook gevoel voor ritme hebben, sterk en lenig zijn en lang de adem in kunnen houden. Een groot deel van de figuren wordt onder water uitgevoerd.

Kunstschaatsen

Kunstschaatsen is een sierlijke sport, waarbij je de combinatie hebt van het sportieve en het atletische en acrobatische. In het kunstschaatsen gaat het vooral om het springen en de verschillende zweefstanden te combineren met het dansen op muziek. De dansvormen zijn afgeleid uit het ballet en vormen daarom de basis van het kunstschaatsen. Het kunstschaatsen kan worden uitgevoerd individueel of in duo’s/paren.

Gymnastiek

Gymnastiek is de verzamelnaam voor alle sporten die enigerlei vorm van acrobatiek in zich hebben. Deze sporten worden uitgevoerd in de zaal en maken gebruik van verschillende attributen. Binnen de gymnastiek zijn meerdere disciplines waar de sporter zich in kan specialiseren.

Disciplines die voor kunnen komen binnen het Flexisporten programma zijn;

Turnen: Tijdens individuele uitvoeringen wordt gebruik gemaakt van toestellen.

Acrogym: Op muziek en in teams worden acrobatische oefeningen uitgevoerd.

Ritmisch gym: Met behulp van verschillende soorten materialen (bal, lint, hoepel, touw, knots) wordt op muziek, individueel of in teams, op de mat een uitvoering gegeven.

Trampoline springen: Acrobatische oefeningen worden uitgevoerd op de trampoline.

Schoonspringen

Zo mooi mogelijk van een plank of platform springen en zo min mogelijk spetters maken als het water geraakt wordt, dat is de kunst van het schoonspringen. Een combinatie van turnen, acrobatiek en trampolinespringen in het zwembad.